27 de novembre del 2017

LA PLAÇA DEL LLIBRE 2017

Micro obert per a visibilitzar 

la nostra literatura


La Plaça del Llibre de València ha arribat a la cinquena edició i és el segon any consecutiu amb ubicació a la plaça de l’Ajuntament de València, al mateix cor del cap i casal. Es tracta de l’aparador amb la concentració més gran de llibres en català de què podem gaudir al País Valencià. Estem d’enhorabona perquè aquest esdeveniment, que enguany es va desenvolupar entre els dies 1 al 5 de novembre, està ja en procés de consolidació, atès que any rere any ha crescut la capacitat i la transcendència de les seues activitats i n’ha portat una rèplica a la ciutat d’Alacant.
La Plaça del Llibre va nàixer l’any 2013 per donar visibilitat a la literatura catalana del País Valencià i consolidar un punt de trobada entre lectors, autors, editors i llibreters a la ciutat de València. El dia 4 de novembre, en un dels escenaris de la mostra, tingué lloc l’activitat “Micro obert”, un dels actes que organitza i coordina l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, que consisteix en un petit recital de lectures literàries per part d’alguns dels escriptors i escriptores valencians més destacats del moment. 
Vicent Penya, durant la seua intervenció
Conduït per un membre de la junta directiva de l’associació, l’acte va comptar amb una càlida resposta per part del públic lector i la participació d’una quinzena d’autors, que prèviament havien sol·licitat intervenir-hi. 
Begonya Pozo, Josepa Montagut, Emili Piera, Carme Arnau, Anna Rubio, Joan Baptiste Mollà, Carles Enguix, Manuel Molins, Roser Furió, Albert Toldrà, Encarna Sant-Celoni, Teresa Sanchis Labiós, Josep Antoni Alfons, Cristina Escrivà i Vicent Penya van disposar d’uns tres minuts de temps per recitar algun poema propi o exposar alguna prosa literària d’actualitat.
En la presentació, el conductor de l’acte va destacar que “la literatura catalana del País Valencià gaudeix d’una salut i d’una qualitat indiscutibles, malgrat els mals temps que corren per a la nostra llengua i la nostra terra, en què vivim uns dies que, com en els anys foscos de mal record, tornem a tindre presos polítics, es torna a perseguir la llibertat d’expressió i de manifestació, i tornem a presenciar la vulneració de drets humans.” 
Tot seguit, va continuar afirmant que “l’AELC pretén, amb aquest acte i molts altres que fem al llarg de l’any, donar visibilitat als nostres autors per tal que la literatura catalana feta per valencians siga coneguda pel públic en general i més enllà de les nostres fronteres lingüístiques”.
D’esquerra a dreta: Teresa Sanchis, Anna Rubio, Emili Piera, Begonya Pozo, Josepa Montagut, Encarna Sant-Celoni, Joan B. Mollà, Roser Furió, Maria Carme Arnau, Albert Toldrà, Cristina Escrivà, Manuel Molins, Vicent Penya, Josep A. Alfonso i Carles Enguix. 
Fotografia d’Elionor López

Una ocasió excel·lent perquè el llibre en català escrit per autors valencians siga conegut, al cor de la ciutat de València, per la gran majoria de lectors i lectores, tot i que, tal com va afirmar posteriorment Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’AELC al País Valencià, “la fira s’ha fet gran i els autors hem guanyat espai, però encara necessitem més ajuda de les institucions i sobretot més visibilització per part dels mitjans de comunicació”. Així siga.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada